bedste gulvafhøvling

Hvor kan jeg få den bedste gulvafhøvling?

Når et trægulv bliver grimt som følge af skader eller slitage, kan det i de fleste tilfælde reddes med en gulvafslibning eller en gulvafhøvling. Men hvilken behandling skal man vælge?

Forskellen på gulvafslibning og gulvafhøvling

Ofte forveksles gulvafhøvling med gulvafslibning. Selv om der i begge tilfælde er tale om gulvbehandling er der ret stor forskel på afslibning og afhøvling af gulve.

Ved en gulvafslibning anvendes sandpapir, og ved en gulvafhøvling anvendes skarpe knivskær. Disse sidder på en valse påmonteret en maskine til afhøvling af gulve. Når en professionel gulvmand bruger en sådan maskine vil det øverste lag af træværket formelig skrælles af. Helt op til en halv centimeter kan man tage ad gangen.

I forbindelse med en gulvafslibning fjernes kun allerhøjst to millimeter. Dette sker som nævnt ved hjælp af sandpapir. Maskinen til afslibning af gulve er også anderledes. I stedet for en valse er den forsynet med en sliberondel som roterer i det vandrette plan. På denne sliberondel monteres sandpapir i varierende korn størrelser.

Ved en gulvafslibning slibes træværkets overflade således på skånsom, dog effektiv, vis. Og hvor et trægulv kun kan tåle ganske få gulvafhøvlinger i løbet af sit liv vil du kunne udføre langt flere gulvafslibninger uden at gulvet tager skade.

Trænger mit gulv til en gulvafhøvling eller til en gulvafslibning?

Derfor bør du også være påpasselig med hvornår du vælger en gulvafhøvling frem for den mere nænsomme gulvafslibning. En gulvafhøvling bør udelukkende tages i brug hvis gulvet har svære skader, for eksempel efter en oversvømmelse. Her vil du med en gulvafhøvling kunne udligne eventuelle niveau forskelle i gulvet samt diverse buler og dybe revner. Men er gulvet kun præget af overfladisk slid og skønhedspletter kan det sagtens blive pænt med en effektiv gulvafslibning.

Du kan læse mere om gulvafslibning, gulvafhøvling og efterbehandling af trægulve i bloggen på hushaveideer.dk.