Danskerne er bange for tandlægen

Hele 10% af den danske befolkning lider af egentlig tandlægeskræk, det betyder at mange undlader at besøge tandlægen, men det er en dårlig idé for når det så endelig går galt med tænderne, kan det gøre endnu mere ondt at gå til tandlægen. Heldigvis er mange tandlæger begyndt at arbejde med denne fryst og kan hjælpe folk igennem tandlægebesøget. Hvis du for eksempel får brug for en tandlæge i århus, er der hjælp at hente på selve klinikken. Men hvad er det egentlig folk er bange for? 

Nogle af de almindelige årsager til tandlægeskræk inkluderer:

Frygten for smerte. Frygten for smerte er en meget almindelig grund til at undgå tandlægen. Denne frygt stammer normalt fra en tidligere tandoplevelse, der var ubehagelig eller smertefuld. Eller fra rædselshistorier fortalt af andre. Takket være de mange fremskridt indenfor videnskaben, er de fleste af nutidens procedurer betydeligt mindre smertefulde eller endda helt smertefrie.

Frygt for bedøvelse eller frygt for at bedøvelsen ikke virker. Mange mennesker er bange for nåle, især når de skal ind i munden. Udover det frygter andre, at bedøvelsen endnu ikke virker eller at den dosis de har fået ikke er stor nok til at eliminere smerter.

Frygt for bivirkninger ved bedøvelse. Nogle mennesker frygter de potentielle bivirkninger ved bedøvelse såsom svimmelhed eller kvalme. Andre kan ikke lide fornemmelsen af ikke at kunne mærke læben efterfølgende. De er måske bange for at savle og se dumme ud..

Følelser af hjælpeløshed og tab af kontrol. Det er almindeligt, at folk er bange for at miste kontrollen situationen taget i betragtning – at sidde i en tandstol med munden åben og ikke kunne se, hvad der foregår.

Forlegenhed. Mange mennesker føler sig utilpasse med den fysiske nærhed til tandlægen, der er meget tæt på deres ansigt. Andre er måske flove over deres tænder eller dårlige ånde.

Nøglen til at tackle tandlægeangst er at diskutere det med din tandlæge. Når tandlægen ved hvad problemet er, vil han eller hun være i stand til at hjælpe dig for at finde den bedste måde at gøre oplevelsen rar på.